Slip for den sure sommerpligt!
Drømmer du om at slippe for at klippe græsset hver eneste uge i hele sommerhalvåret? Det er en af de sure sommerpligter i haven, som du bare ikke kan springe over, hvis du vi have en flot græsplæne.
Flere og flere får i disse år øjnene op for plæneklipperrobotterne. De er kommet ned i pris, og op i batterilevetid og intelligens. Så dels koster en robotplæneklipper ikke nær så meget som for bare 5 år siden, og dels kan den oftest stort set klare sig selv og din græsplæne, når først du har sat den op og programmeret den.
Det betyder, at der med garanti også er en robotplæneklipper til dit behov!
Hvilken robotplæneklipper er bedst?
Robotplæneklippere er ikke længere noget, du kun kan få til 5-cifrede beløb fra de dyre premiummærker som Stiga og Husqvarna. I dag kan du få plæneklipperrobotter fra få tusinde kroner og opefter fra både kendte og mere ukendte mærker.
Især i klassen af de billige, lidt mindre robotplæneklippere er der rigtig mange maskiner at vælge imellem. Det er maskiner, der passer til den almindelige parcelhushave – og som gør arbejdet lige så godt, som de større og dyrere modeller.
Samtidig er de mest intelligente – selv af de helt billige – modeller udstyret med WiFi-forbindelse med internetadgang. Så kan både styres med app- og stemmestyring, kan selv holde øje med vejrudsigten ved hjælp af en af nettets vejrtjenester, og kommunikerer med andre af hjemmets elektroniske hjælpemidler.
Hvilken robotplæneklipper, der er bedst for dig, afhænger af dit budget, din plænes størrelse og hvor udfordrende græsplænen er at klippe.
Vi har set på robotplæneklippere til den almindelige have fra alle de førende producenter på markedet. Vi har opdelt gennemgangen af de mange forskellige bud på plæneklipperrobotter efter mærke – og der er rigtig mange at vælge imellem.
Vi har kigget nærmere på udvalget af robotplæneklippere fra:
- Gardena robotplæneklippere – Gardena er kendt for deres haveredskaber og vandingsudstyr til haven, men tilbyder også en serie af robotplæneklippere. De kan klare græsarealer fra 350 og op til 2.000 kvadratmeter. De er kendetegnet ved deres lave støjniveau på kun 60 dB og mulighed for også at klippe græsset i regnvejr. Fås med app-styring og fjernbetjening.
- Bosch robotplæneklippere – Det tyske mærke, der nok mest er kendt for autoelektronik og husholdningsmaskiner. Bosch har en bred vifte af robotplæneklippere, der kan klare haver fra 350 og op til 700 kvadratmeter. De nyeste modeller er udstyret med Internet-of-Things-forbindelse. Det gør det muligt at styre maskinen med både app, stemme og andre intelligente enheder i husstanden. F.eks. din vejrstation.
- Black & Decker Robotplæneklippere – Black & Decker har to forskellige produkter, den ene kan slå græs op til 400 m2 og den anden kan slå græs op til 700 m2. Topmodellen er udstyret med GPS-sporing
- Worx robotplæneklippere – Worx tilbyder to forskellige produktserier af plæneklipperrobotter. Deres prisbillige LX-serie til græsplæner på op til 600 kvadratmeter og så deres store Landroid-serie med maskiner, der kan klare plæner fra 300 til 2.000 kvadratmeter. Her har selv mange af de billigste modeller WiFi-tilslutning med mulighed for app-styring og andre intelligente integrationer.
- Grouw robotplæneklippere – Grouw er et dedikeret robotplæneklipper-mærke. De laver ikke andet, og tilbyder tre forskellige modeller, der klarer plæner fra 600 og op til 1.200 kvadratmeter. De to største modeller er app-styrende, og kan også programmeres på selve maskinen. Kommer komplet med styrekabel, pløkke og knive.
- Stiga robotplæneklippere – Svenske Stiga er kendt for deres plæneklippere og -traktorer, der kan klippe alt fra småhaver og til parker. Tilsvarende tilbyder de robotplæneklippere, der kan klare haver fra 300 og op til 5.000 kvadratmeter! Sidstnævnte er udstyret med app-styring og indbygget GPS, så den selv kan navigere rundt på det store areal.
- McCulloch robotplæneklippere – McCulloch har for længst rystet sit discountimage af sig, og leverer blandt mange andre haveredskaber også en fantastisk robotplæneklipper, der tilmed har et helt menneskeligt navn. Den hedder ROB, og fås i flere modelstørrelser, der kan klare græsplæner fra 400 og op til 1000 kvadratmeter. Dens særlige kendetegn er klipning af skråninger med op til 35 procents hældning.
- Texas robotplæneklippere – Texas var indbegrebet af havefræsere for en hel generation. Siden har de udvidet sortimentet med alt lige fra havetraktorer og til robotplæneklippere. Til gengæld har de kun en enkelt model i sortiment, der klarer græsplæner på op til 900 kvadratmeter. Plæneklipperen kendes på dens Texas-gule farve og programmeres ved hjælp af skærm og tastatur på selve maskinen.
-
-
Ambrogio Robotplæneklipper Test (10)
-
Black & Decker Robotplæneklipper test (1)
-
Bosch Robotplæneklipper Test (6)
-
Einhell Robotplæneklipper Test (5)
-
Gardena Robotplæneklipper Test (26)
-
Husqvarna Automower Robotplæneklipper Test (19)
-
Lawnexpert Robotplæneklipper Test (1)
-
Robomow Robotplæneklipper Test (5)
-
Stiga Robotplæneklipper Test (9)
-
Worx Robotplæneklipper Test (15)
Vil du vide mere omkring Robotplæneklipper Test?
Hvordan virker en robotplæneklipper?
Robotplæneklipperen klipper græsset med en eller flere roterende klinger. Altså på samme måde som en almindelig rotorplæneklipper. Den store forskel er, at den selv kan finde rundt på din græsplæne og klippe græsset.
Sådan finder robotplæneklipperen rundt på plænen
Robotplæneklipperen orienterer sig ved, at du sætter et kantkabel op, der afgrænser det areal, som plæneklipperen skal klippe. Inden for dette areal vil plæneklipperrobotten så slå græsset i et tilsyneladende tilfældigt mønster.
Det kan se noget ukontrolleret og forvirrende ud. Men dels får maskinen slået hele arealet, og dels giver det en meget pænere klipning af plænen. For på grund af det tilfældige mønster, opstå der ikke de spor og mønstre i græsplænen, som der nemt gør, når du kører rundt med den almindelige plæneklipper på nøjagtig samme måde, hver gang du klipper græs.
De fleste modeller er desuden udstyret med sensorer på skjoldet, en radar eller sonar eller har computersyn, så kan se træer, buske og andre forhindringer, der er på plænen. Derved undgår du også, at græsslåmaskinen kører ind i et barn, et kæledyr eller en eller anden ting, du har lagt midlertidig på græsplænen.
Flere små klinger i stedet for en stor
I modsætning til den plæneklipper du har i dag, anvender de fleste robotplæneklippere 2 eller 3 roterende små klinger i stedet for 1 stor, når de klipper græsset. Det kan lyde voldsomt, når de fleste robotplæneklippere ikke har en særlig stor klippebredde.
Grunden til, at maskinen anvender flere knive, skyldes, at det gør det muligt at
- Findele græsset mere (bioklip)
- Få en meget pænere klipning
- Anvende en mindre elmotor
Ved at maskinen findeler græsset, forsvinder også behovet for at samle det op efter klipningen. I stedet klipper knivene det i så små stykker, at det falder ned mellem græsstråene. Her formulder græsset, og bliver til gødning.
Samtidig giver flere knive en pænere og mere ensartet klipning. Knivene er placeret, så de overlapper hinanden. Derved får du ikke forskelle i højden på det klippede græs, fordi en af knivene er blevet lidt sløve på den ene side.
Endelig skal der bruges meget mindre motorkraft til at klippe med tre små knive frem for en stor. For belastningen på de enkelte, mindre knive er langt mindre, end hvis du kun havde en enkelt klinge under robotplæneklipperen. Derved holder batteriet strøm meget længere.
Hvordan styrer jeg, hvornår robotplæneklipperen skal køre
Der findes mange forskellige måder at programmere robotplæneklippere på. De allerbilligste kan oftest slet ikke programmeres. De lades op, og sættes så ud, og klipper græsset, når du synes det er tid.
Det er dog kun et fåtal, der er så simple. Det mest almindelige er, at du kan programmere plæneklipperen ved hjælp af en timer, som klipper græsset på de ugedage og klokkeslæt, du har valgt. Programmeringen foregår ved hjælp af knapper – og oftest også et display – der er placeret under en klap ovenpå skjoldet af plæneklipperen.
Så starter plæneklipperen selv, kører ud, og slår græsset på de ønskede tidspunkter. Og kører så selv tilbage i ladestationen og lader op.
De lidt mere avancerede modeller kan du programmere med en trådløs fjernbetjening. Eller sætte til at klippe græsset ekstraordinært med et tryk på en knap.
Endelig tilbyder de allermest avancerede modeller i dag, at du kan programmere og overvåge plæneklipperen ved hjælp af en app fra din mobiltelefon. Disse modeller skal tilsluttes til hjemmets WiFi-netværk.
Det betyder, at plæneklipperen får adgang til internettet. Dette udnytter nogle producenter til at give plæneklipperen mulighed for at hente informationer om vejrudsigten fra en online vejrtjeneste. Derved kan de undgå at køre ud i regnvejr. For det er kun et fåtal af plæneklipperrobotterne, der er vandtætte. Så kommer de ud i regnvejr, kan det dels skade dem, og dels give problemer med klipningen af græsset.
Fremtidens plæneklipperrobotter
Fremtiden er allerede flyttet ind i mange af de nyere plæneklipperrobotter. Således kan de mest avancerede WiFi-tilsluttede maskiner styres ved hjælp af hjemmets digitale assistent. Altså kan du beordre plæneklipperen til at køre en ekstra tur, hvis græsset er vokset mere end forventet.
Du kan også integrere plæneklipperen med andre elektroniske enheder med Internet-of-Things-funktioner. F.eks. anvende data fra din egen vejrstation til at sikre, at plæneklipperrobotten ikke kommer ud i regnvejr.
Lige om hjørnet venter mere autonome plæneklipperrobotter, der selv bestemmer, hvornår græsset skal klippes. De kommer til at anvende forskellige følere, der holder øje med græshøjden. Eller forudsiger den ved hjælp af data om regn, solskinstimer og andre parametre.
Jo, fremtiden er først lige begyndt, når det drejer sig om, hvor intelligente plæneklipperrobotterne kan blive.
Robotplæneklipperens historie
De første robotplæneklippere så dagens lys for omkring 20-25 år siden. De var store, dyre og havde en batterikapacitet, der kun rakte til at klippe i 15-25 minutter ad gangen. Så skulle græsslåmaskinen lades op igen – og det tog nemt 1,5 til 2 timer.
Så de færreste spåede ikke plæneklipperrobotterne nogen særlig glorværdig fremtid.
Men de teknologiske forbedringer af især batterilevetiden, en mere intelligent styreelektronik og strømbesparende elmotorer fik med tiden kritikken til at forstumme. Og prisen på robotplæneklippere til at falde.
Det åbnede op for en helt ny generation af små, intelligente plæneklipperrobotter, der er som født til brug i den almindelige parcelhushave. De har en noget mindre klippebredde end de gamle dyre modeller. Men hvad betyder det, når det ikke er dig selv, som skal gå rundt med plæneklipperen.
Det er dem, som vi præsenterer her på siden – og som der sikkert allerede kører mange rundt af dine naboers haver. For robotplæneklipperen er gået fra at være en spøjs gadget i rigmænds haver og til at være noget, alle har råd til at holde græsplænen flot og veltrimmet.
Fordele og ulemper ved robotplæneklippere
Selv om det kan lyde tillokkende at slippe for at skulle bruge tid på at slå græsset hver uge hele sommeren, er der også nogle ulemper og problematikker ved robotplæneklippere. Ligesom der også er andre fordele ved at sætte robotten til at klippe græsset. Læs med, og få overblik over både fordele og ulemper ved robotplæneklipperne.
Fordele
- Du får mere fritid: Dette er den mest oplagte fordel. Du slipper for en sur pligt, og kan bruge din fritid på andre, mere spændende ting. Eller kan slappe helt af.
- Godt for miljøet: En batteridrevet plæneklipper udleder væsentligt mindre CO2 og forurener meget mindre end dens benzindrevne fætter. Samtidig larmer den mindre.
- Stadig en sej gadget: Selv om der er flere og flere, der anskaffer sig en plæneklipperrobot, er det stadig lidt sejt at have sådan en gadget kørende rundt i haven.
Ulemper
- Tyvenes favorit: Netop fordi robotplæneklippere stadig er lidt seje, er de også oplagte at stjæle. Indbygget tyverialarm og pinkode-beskyttelse gør det surt for tyve.
- Ikke helt fin i kanten: Især de ældre eller lidt billigere modeller kan have problemer med at klippe plænens kanter pænt. En hæk langs kanten er også en udfordring.
- Bedst til åbent landskab: Har du mange træer, buske og bede i græsplænen, eller mange trange steder og irregulære former, kan det give problemer for maskinen.
Find din nye robotplæneklipper i dag
Er det nu, du skal have købt dig en robotplæneklipper? Så rul op til mærkeoversigten længere oppe på siden, og klik dig ind på dit favoritmærke. Eller udforsk plæneklipperrobotter fra de mærker, som du ikke kender.
Netop i disse år kommer der flere og flere spændende, nye producenter og modeller på markedet, der for alvor gør det både billigt og nemt at eje en robotplæneklipper.
Vi giver overblik, og gør det nemt for dig at finde den robotplæneklippe, der passer præcist til din have.